All Sky –  Stație inteligentă radio/video asistată de GPS/Galileo pentru detecăie meteori.

ALLSKY este acronimul pentru “Statie inteligenta radio/video asistata de GPS/Galileo pentru detectie meteori” si este un proiect de cercetare dezvoltare finantat prin Programul national de cercetare, dezvoltare si inovare 2007-2013 -PNCDII

Contract nr : 205/2012 din cadrul Programului: Parteneriate in domenii prioritare
Autoritate contractanta : UEFISCDI

Obiective

  1. Dezvoltarea unei statii automate inteligente pentru detectie meteori prin mijloace radio/video (ALLSKY);
  2. Dezvoltarea unui centru national de receptie si procesare date despre evenimentele detectate de statii ALLSKY
  3. Dezvoltarea unei retele nationale restranse (10 puncte de prezenta) de statii inteligente care sa monitorizeze automat spatiul aerian al Romaniei in intervalul 20-70Km altitudine si sa permita trasarea traiectoriilor meteorilor.

Proiectul isi propune sa dezvolte o solutie integrata de detectie si filtrare a rezultatelor fals pozitive pentru detectia radio a meteorilor pe baza unei retele de statii distribuite la nivel national si conectate la un server central. Pentru filtrare, se va folosi o aplicatie software care coroboreaza datele furnizate de informatiile video atunci cand exista confirmare optica, cu cele radio, si apoi pe baza timpului ultraprecis furnizat de reteau GPS/Galileo se face o indexare de “normalitate” care se aplica detectiei radio si cand nu exista confirmare optica. Practic se doreste formarea unor “pattern-uri” pentru semnalele radio confirmate care vor fi folosite de software neuronal pentru situatiile cand nu se poate folosi detectia video ( ziua, cer inorat, luna plina, poluare luminoasa). Proiectul are in vedere valorificarea superioara a resurselor locale de competente software prin adaugarea unei componente de tip SDR (software defined radio-radio definit prin programare) unei statii video tipice cum este cea folosita de NASA – Ames Reserch center astfel incat informatiile oferite de modulul radio sa asigure date in permanenta (24h din 24h, 7zile din sapte.